Jdi na obsah Jdi na menu
 


 HISTORIE CHATY

Obrazek

  Z prvopočátku poblíž těchto míst stála stará chata, kterou si zde vybudovali osadníci (Tom a Karas) jako děti. Začátek této stavby  je datován přibližně v roce 1992. Později se tato chata stala útočištěm pro pořádání oslav narozenin, čarodějnic atd. až do roku 2000 kdy byla z důvodu malé velikosti zbořena.    

Proto na podzim roku 2000 se na současném místě začala stavět chata nová, která byla vystavěna z vojenských beden za pomoci převážně 3 stavitelů (Tom, Karas, Mišák). Časem se k těmto stavitelům přidali i ostatní jejich kamarádi a společnými silami si začali tuto chatu postupně vylepšovat.  

                                                             Obrazek
Protože zde přibývalo oslav a půjčování grilu bylo příliš složité, tak naši dva konstruktéři (Milde a Karas) v roce 2003 vyrobily gril nerezový, který se dal rychle rozebrat a uklidit.

Ten však byl na podzim 2005 z chatičky ukraden. Z toho důvodu se ihned na jaře 2006 postavil gril nový, který dosud odolává nápory zlodějů (je totiž vyzděný ).

ObrazekTímto však vylepšování nekončí, protože se parta rozrůstala a přibývalo dětí, muselo se zdokonalit sezení, přístřešek a něco pro děti. Tak se v roce 2006 postavila pergola, houpačka na které dováděli nejenom děti, ale i dospělí a velké pískoviště. Poté na jaře 2007 se podařilo chatě dát nový dřevěný kabát.

 

01.03.2008 na Českou republiku uděřila vichřice Emma. Ani naše chata nebyla ušetřena jejímu řádění. Ale v konečném součtu to nebylo tak sObrazektrašné, jak to z prvu vypadalo.

Veliký smrk stojící u chaty nápor větru nevydržel (jak jsme později zjistili - byl totálně prohnilý) a zlomil se. Velká škoda byla, že u ní stála naše Máňa Terminátorka (maskot naší chaty - stará krejčovská železná panna) a milý smrk jí rozdrtil na placku. Štěstí bylo, že smrk padal směrem na vzrostlé duby, které jeho pád ztlumili a nedovolili mu padnout celou vahou na chatu - v opačném případě by chata byla na dvě půlky. I tak větvemi byla poničena střecha, kterou naši šikovní hoši lehce opravili. Co byla horší mordovina odklidit několik kubíků dřeva z padlých stromů. Ale i to jsme zvládli na jedničku.

 

Protože jsme s přibývající roky stále pohodlnější, vymýšlíme nové zlepšováky, co by nám pobyt na chatičce zpříjemňovaly.

ObrazekJistě Vás napadne, že chata není napojena na vodovodní řád - vzhledem k jejímu umístění. Byli jsme nuceni nosit si vodu z nedaleké studánky. A protože se nikomu pro vodu chodit moct nechtělo (podle rčení: proč chodit pro vodu, když můžu dojít pro pivo) v roce 2008 Milde s pomocí Zbyndi vyrobili unikátní čerpadlo pod pracovním názvem

TRKAČ

. Je to úžasná věc, kterou si nemůžeme vynachválit. Pro vodu už tedy nechodíme - voda chodí sama k nám.Trkač bez pomoci elektrické energie dopravuje vodu do naší chatičky.

 

V létě 2008  jsme zbudovali zámkovou dlažbu před chatou, jelikož hliněná podlaha opravdu není praktická - člověk je pak po takové akci na hlíně pěkně špinavej a to se ani nemusí válet po zemi .

20.1.2010 - založení webových stránek

2.2.2010 - historicky první zabijačka

listopad 2010 - leden 2011 - založení kuželkového družstva "Chotiváci"

léto 2011 - přestavba chaty (střecha)

17.9.2011 - první ročník Pivních slavností na Chotivi

                      vznik skupiny "NICNEUMĚL" - naši kamarádi hrají dodnes (r.2020 a plánují ještě pár let hrát :-))

jaro 2013 - stavba nového podia

                      oprava WC

červenec 2013 - vznik oficialního razítka a odznaku pro Chotivskou partu

 

jaro 2014 - výroba stojanu na kola ze spadlého stromu

                     Zbynďa vyrobil nové chlazení piva - pivo se chladí pomocí vody ze studánky

                     vybudování vejminku pro kluky :-) - mají nový šmajchlkabinet (tedy prý pánský klub :-))

                     obložení chaty a podia

                      1. tábor u chaty Na Dolíčku - chlapi s dětma

                       křest chaty

17.1.2014 - rekord týmu kuželkářů Chotiváci - 714 kuželek sražených za 1 hru

podzim 2015 - zrušení a zbourání kuželny v Týništi nad Orlicí - družstvo zrušeno (Tom pak hrál s týmem Chmelaři RK, Míra pak hrál s týmem Jupiter HK)

jaro 2015 - přestavba grilu a udírny

                     úprava okolí před chatou

2016 - stavba hliněné pece, rekonstrukce studánky

2017 - 1.9.2017 - 1. letní kino u chatičky Na Dolíčku - promítalo se: S tebou mě baví svět, Pelíšky (prostě česká klasika)

2018 - 2.2.2018 - 2. kurz čepování a péče o pivo v Pivovaru PRIMÁTOR - NAŠE HESLO: PIVO JE NAŠE VÁŠEŇ :-)

2019 - nová plachta na podium

2020 - zateplení pergoly (konečně i v zimě můžeme být venku :-))

            VÝROČÍ CHATY - 20 LET!!!!

            JUBILEJNÍ - 10TÉ PIVNÍ SLAVNOSTI U CHATY